Le Citizen

Conception d’un bar ancré dans son quartier / An anchored bar in its neighborhood

Le comptoir du canal Saint-Martin au Citizen, « unique hôtel du Canal Saint-Martin et d’ailleurs », 96 quai de Jemmapes, Paris 10e.

Re-opening of a ground floor of a parcel made narrow by the crossing of the canal to its district. A neighborhood where fictions and realities come together.

The near neighbor of the hotel Le Citizen is the « hotel du Nord » made from scratch by the cinema and today’s real only by the rest of a movie set for the current restaurant.
Even the name of the Citizen itself, taken from the work of William Scott, a Schizophrenic artist of Creative Growth recreating the city and history plans with avatars called the Citizen.

As for the drawing of the bar, it was guided by the surrounding urban axes : between the digonal of the swing bridge and the route of the Canal Saint-Martin.

Its materiality naturally shifted to the industrial history of this neighborhood, taking a painted and brushed metal of the barges and mechanical equipment of the parisians waterways.
To end the soul of the neighborhood, aged mirrors in the thickness of the columns of the facades were arranged to capture passersby, boats and onlookers.


All rights reserved © atelierPAMPA 2017